fredag 13 juli 2012

Intervju om målvaktstränare med Stefan Ladhe

Här kommer en intervju med Tre Kronors och SHI:s målvaktstränare Stefan Ladhe om just målvaktstränare. Vad ska man tänka på och vad gäller.

Vad tycker du är viktigt för dig i din roll som målvaktstränare?

Kunskapen är viktig. Men kanske framförallt pedagogiken och förmågan att analysera och se vad målvakten gör, på detaljnivå, som leder till att man kan ge rätt feedback och öka svårighetsgraden för individen. 

Vilka egenskaper tycker du är bra att ha som målvaktstränare?

Det är många, men en del beskrev jag i första svaret. Social kompetens, att kunna ha dialog med målvakten. Att ge feedback vid rätt tillfälle, i rätt mängd och fokusera på prestationen, inte resultatet så mycket.

Hur tycker du jobbet som målvaktstränare skiljer sig från det som tränare?

Du är närmare individen som målvaktstränare, har fokus på färre spelare än huvudtränaren. Även huvudtränaren måste dock ha kontakt och dialog med målvakten, om andra saker men det är viktigt att ”chefen” har bra kontakt med en av lagets viktigaste spelare. 

Det sägs ju ofta att tränare "bör" bytas ut efter tre-fem år i en förening. Håller du med om det gällande huvudtränare? Tror du man bör byta miljö som målvaktstränare också?

Tycker det är svårt att vara generell i en sån fråga. Det beror på vem tränaren är, en tärande person ÄR inte kvar så länge medan en närande är kvar längre. Det är ofta stor omsättning på spelare så tränaren nöter inte på samma spelare varje år. Byta miljö behöver väl alla människor, men det är olika för olika föreningar, olika individer men det kan också vara en huvudtränare som kanske vill jobba med samma team runt sig och tar med sig ”sin” målvaktstränare till en ny klubb.

Många målvaktstränare är ju väldigt länge i sina föreningar. Vad tror du är fördelarna med det och kan vara nackdelarna?

Fördelar är att man sätter en organisation och en träningsmiljö som är bra om verksamheten är bra… En röd tråd av utveckling. Negativt är om verksamheten inte utvecklas, att man kör som man alltid gjort och inte är nyfiken.

Tror du målvaktstränarna är mer öppna för förändringar och att lyssna på andra och ta till sig nya saker än vad huvudtränare är? Generellt då.

Ja, det vet vi med erfarenhet från Svenska Ishockeyförbundets högsta utbildningar för de olika tränarrollerna.

Jag tycker det känns som målvaktstränare är mer prestigelösa än tränarna är. Man byter tankar och erfarenheter på ett annat sätt. Håller du med? Har du samma uppfattning?

Jag har samma uppfattning i grunden. Det har ”alltid” varit så. Man möts under matcher, sitter många gånger bredvid varandra och hinner byta tankar. Men det har blivit något sämre de senaste åren. Orsaken är förmodligen vikten av resultat, att sportchefer/ klubbdirektörer och tränare tycker och tänker om erfarenhetsutbyten och att målvaktstränaren färgas av den uppfattningen.

Vad är viktigt att tänka extra på när man jobbar med yngre målvakter?

Var tydlig, berätta och visa. Bekräfta det som är bra. Ge inte för mycket feedback, koncentrera dig på den detalj ni ska träna på. Förstärk det som går bra. Tålamod. Våga göra det väldigt enkelt. Bygg på i små steg. Med yngre tänker jag de som inte fått så mycket målvaktsträning tidigare, oavsett ålder.

Varför tror du att den individuella träningen försvinner helt bland utespelarna ute i lagen då dom blir äldre? Är det en kostnadsfråga eller tycker/tror man inte dom behöver den individuella teknikträningen?

Jag tror inte den försvinner helt. Givetvis olika i olika klubbar. Det är viktigt att spelarna känner att de hela tiden utvecklas individuellt, sen kan den utvecklingen vara på isen, på fysen, mentalt eller med kosten. Där kan man som spelare få hjälp av olika tränare och personer runt ett lag.

Där får ni lite av Stefans tankar kring målvaktsträneriet! Intressanta och bra synpunkte roch tankar som vanligt! Det är ju alltid intressant och spännande snacka med och fråga Ladhe om saker och ting. Eller ja det är ju kul snacka med alla målvaktstränare och byta tankar och erfarenheter. Men för mig som är hyffsat ny i matchen så är ju dom äldre herrarna roliga att prata med!

Tackar Stefan som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar