torsdag 20 september 2012

Att vara andremålvakt

Nu är säsongen igång, matcherna har börjat.

Det är ju inte alltid det går så bra som man hoppats. Kanske får man inte spela utan är andremålvakt. Det är då det gäller att inte sura ihop och tycka livet är trist och hockey suger. Självklart vill alla spela match och helst alla och hela tiden. Men nu är det ju bara en målvakt som står i varje match. Om du tappar glöden och glädjen. Släpper på nogranheten och kämpaglöden kommer du ju garanterat bli kvar på bänken.

Men det är är två målvakter i ett lag. Vi tar den igen, två målvakter i ett LAG. Det gäller att som andremålvakt fortsätta vara en del i laget. Vara glad och positiv. Komma i tid till träningar och matcher. Ge allt på träningar och finnas där och stötta laget och den andra målvakten.

Träna extra hårt. Ge det där lilla extra och göra allt du kan för att visa tränaren att du ska få chansen att stå. Även om du inte är förstemålvakt kan du bete dig som en och utstråla förstemålvakt. Ta för dig, välj det mål du vill ha på träning. Våga ta plats och vara först in i målet vid övningar mot ett mål. Det gäller att utstråla säkerhet och pondus. Så utespelare och tränare ser att här är du och du är bra.

Men som sagt även andremålvakten är ju viktig i ett lag. För hur trist är det inte att träna med bara en målvakt? Så du höjer ju kvaliten på träningarna. Du hjälper alltså laget att bli bättre. Samtidgt som du själv får träna och bli bättre.

Gustaf Lundström


Jag tycker också det är viktigt att målvakterna funkar bra ihop. Man har väldigt mycket glädje av att komma bra övernes och gilla att umgås då det är träningar, matcher och cuper. För ingen annan i laget vet hur det är att vara just målvakt. Så man kan vara varandras bollplank och psykologer. Att hjälpa varandra, sporra och peppa varandra.

Hitta bra och fredliga sätt att tävla mot varandra på träningar. Går det inte så tävla mot er själva. Tex kan man räkna insläppta mål på träning och sen försöka släppa i färre på nästa. Kanske sätta upp att max insläppta får vara femotn på hela träningen. Släpper du in tolv, då är det elva som gäller träningen efter. Släpper du då in fler än elva börjar du om på femton. Så kan du tävla mot dig själv och få lite extra motivation på träningen.

På matcherna kan du aktivera dig genom att titta och hitta situationer i matchen och se framför dig hur du själv skulle agerat i den situatione. Du kan också hjälpa laget genom att spionera på motståndarnas målvakt och se om du hittar svagheter eller luckor. Eller vara din målvaktskollegas "videocoach" genom att hjälpa honom analysera sitationer efter matchen. Kanske hitta tre minus och fem plus som ni kan diskutera efter matchen.

Hur gör du och hur motiverar du dig om du är tvåa?

Vi hörs!

PS. Gustaf på bilden har ju inget med texten att göra. Ville bara göra inlägget roligare och valde den bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar