fredag 19 oktober 2012

Intervju med SHI:s Thomas Magnusson och Stefan Ladhe

Idag kommer en intervju jag tycker är bra och som jag är nöjd med att ha fått till. Eller ja jag känner ju båda intervjuoffren. Men jag har fått till en intervju med två herrar som har betytt en himla massa för väldigt många målvakter i Sverige. Skulle nog sträcka mig så långt att säga dom flesta.

Mina två gamla målvaktstränare Thomas Magnusson och Stefan Ladhe. Har intervjuat dom lite om historian kring skapandet av målvaktspärmen deras syn på målvakter och utveckligen. Så här kommer en intervju jag själv gillade att få göra och sen att läsa svaren!

Med Stefan Ladhe och Thomas Magnusson.

Ni två har ju varit väldigt inblandade i att ändra den svenska "modellen" av målvaktsträning. Kan ni någon gång känna stolthet när ni ser alla unga målvakter som kommer fram nu?

Stefan: Har jag inte tänkt på. Men då du nämner det kan jag självklart känna en stolthet att få vara delaktig i processen. Dels ute på isen på camper, läger och träningar på olika nivåer under lång tid. Men också från förbundets sida med att ta fram utbildningsmaterial och utbilda massa duktiga målvaktsinstruktörer.

Thomas: Det känns fantastiskt bra att ha fått vara med och påverka målvaktsutvecklingen under så lång tid. Att vi nu har nått så långt både när det gäller antalet och nivån på våra svenska målvaktstalanger är främst ett resultat av tillgängligheten på kompetenta målvaktstränare och att hockeysverige de senaste femton åren långsamt börjat inse vad individuell träning och coachning av målvakter kan ge för resultat.

Från den handfull entusiaster som fanns på åttio- och nittiotalet består nu målvakttränarskrået av ett stort antal mer eller mindre heltidsengagerade specialister som får tid och förutsättningar att utveckla talanger i klubbar, på olika camper och i förbundsverksamhet. Målvaktstränare som tillsammans med sina målvakter driver utvecklingen av målvaktsspelet och träningsmetodiken framåt. Det är många som är delaktiga och ska känna stolthet över den här utvecklingen.

Hur funderade ni då ni började utveckla den första målvaktsärmen? Vad ville ni åstakomma och förändra?

Stefan: Det är Thomas som är ansvarig för innehållet och det allra största arbetet. Jag har bidragit som bollplank och diskussionspartner samt att jag skrivit några flikar i den. Störst jobb tillsammans med pärmen var nog målvakts DVD´n om jag minns rätt. Vi ville åstadkomma en gemensam grundsyn för målvakter och deras tränare. Ett modernt verktyg med en stor del kunskap att ta in för att sedan kunna utveckla det vidare ute hos varje enskild instruktör.

Thomas: Det var viktigt att få till ett utbildningsmaterial som sammanfattade något av en gemensam grundsyn på målvaktens spel och träning. Ett brett material som kan användas i alla utbildningssammanhang både av tränare och spelare.

De stora och snabba förändringar vi ser av de tekniska och taktiska momenten inom målvaktsspelet har styrt inriktningen på hur vi valt att beskriva målvaktsspelets olika delar och även att vi valt pärmformatet för att lätt kunna uppdatera eller lägga till nya delar i materialet.

Det har känts väsentligt att forma en enkel struktur i målvaktsspelet, kalla det gärna spelidé. Att hitta och kunna beskriva de mer eller mindre bestående grunderna i målvaktsspelet för att skapa en bas att utgå ifrån och sedan kunna utveckla nya delar i spelet och träningsmetodiken och inte låsas fast i för mycket gamla traditioner och invanda mönster

Vad brinner ni mest för att förädla enskilda målvakter eller förändra, förbättra och förfina för alla målvakter och helamålvaktsspelet?

Stefan: Det beror på vilket jobb man har för stunden. I grund och botten vill jag utveckla den eller de individer jag jobbar med. Vi har ett annat läge i målvaktssverige nu än när Målvaktspärmen kom. Fler kan bidra med sina kompetenser och tillsammans utveckla. Fler målvakter har utbildade målvaktsinstruktörer och det är viktigt att alla dom tar sin kunskap vidare. Därför är målvaktskonventet förra säsongen, med uppföljare i år, viktiga diskussionsforum för det.

Thomas: För min del beror det på situationen jag befinner mig i för stunden. När jag är på isen med en (eller flera) enskilda målvakter är det naturligtvis den individuella utvecklingen som är det primära. Att skapa de bästa möjligheterna för varje individ att bli så bra han eller hon kan.

När jag exempelvis jobbar med utbildningsmaterial eller kurser för målvaktstränare är det utvecklingen av målvaktsspelet ur ett helhetsperspektiv som gäller, något som jag brinner för mer än något annat just då. Jag ser inte något motsatsförhållande utan anser att möjligheten att kombinera och verka i dessa olika miljöer bidrar till utvecklingen av såväl individen som helheten.

Ni har ju varit med länge båda två. Brinner ni lika mycket för målvakter och att förbättra dom som när ni började. Eller kanske mer?

Stefan: Glöden har alltid funnits och finns där än. För mig är det viktigt att regelbundet jobba med duktiga målvakter som kommit en bit på vägen, då känner jag att jag utvecklas som instruktör/ tränare. Men det är roligt att jobba med de flesta. När man ser att målvakten utvecklas och klarar av saker som man tränat på blir man glad!

Thomas: Just nu jobbar jag inte så mycket med individuell utveckling, men när tillfällen ges är det minst lika intressant och roligt som det någonsin varit. Det som är så fantastiskt med vårt jobb är att spelet hela tiden utvecklas och individerna vi möter ständigt växlar. Det finns alltid nya utmaningar och nya insikter. Jag lär mig nya saker varje dag. Så vare sig jag jobbar med individuell målvaktsträning, med ett lag eller med utbildningsfrågor i ett större perspektiv så är det hela tiden fantastiskt stimulerande arbetsuppgifter och miljöer.

Hur anser ni att ni själva utvecklats under den här resan? Vad vet ni nu som ni önskar ni visste då ni började?

Stefan: Jag utvecklas ständigt. Hoppas och tror jag! Det kan handla om att man är involverad i lag, tänker anfallsspel, försvarsspel och målvaktsspel. Nya tekniker är intressanta att se vad man kan göra, träna på och utveckla. Från början är de flesta instruktörerna ganska "säkra" ja eller nej… svart eller vitt… När man har hållit påett tag inser man att det är inte så lätt som man först tyckte, man tar medolika infallsvinklar, "det beror på" väldigt mycket som man inte tänkte på tidigare. Var kom skottet ifrån, var stod backen… Man blir väl bredare i sin kunskap med åren antar jag.

Thomas: Det är klart att jag har en helt annan erfarenhet idag än jag hade när jag började för 30 år sen. Största skillnaden är nog att jag successivt insett betydelsen av att inte överarbeta, krångla till saker och att kunna lägga bort prestige i olika sammanhang. Och att jag förstår hur lite jag egentligen kan och vet och hur ofantligt mycket mer det finns att utforska.

Jag försöker hitta det enkla och se helheten, samtidigt som jag söker utveckling i detaljerna. För mig är det viktigt att inte falla för trender, utan att ha förmågan att förstå vilka delar i målvaktsspelet som är bestående och därmed kan betraktas som grunder och vilka delar som kan förändras och i och med det utveckla målvaktsspelet.

Hur mycket har ni sammarbetat och jobbat ihop med det matrial som finns i målvaktspärmen. Är ni alltid överens eller är det mycket diskussioner?

Stefan: Thomas har lagt ner ett otroligt stort jobb på Målvaktspärmen. Men det kan han svara på själv. Vi jobbar braihop och kompletterar nog varandras tankar. Vissa saker diskuterar vi längre än andra men just skrivjobbet var mer uppdelat på vem gör vad.

Thomas: I grunden har vi jobbat med olika delar, men naturligtvis bollat idéer och hämtat inspiration från varandra. När det gäller grundtänk är vi nog överens om mycket, men det är olikheterna och diskussionerna när vi inte är överens som leder till utveckling.

Vad tycker ni är dom största förändringarna i målvaktsspelet sen ni började som mv-tränare? Både på och utanför isen?

Stefan: Den allra största förändringen ligger på utrustningen. Nu jobbar målvakterna med position och med kroppen i skottlinjen på ett helt annat sätt än tidigare. För att dom har utrustning som skyddar bättre. Vi har idag en spelidé som tidigare var mer till målvaktensbollkänsla och skicklighet att reagera efter. Bättre tränade, lägger ner mer tid på fys, kost och förhoppningsvis mentala förberedelser. Man kan räkna upp mycket som förändrats.

Thomas: Tydlig spelidé, smartare målvakter, funktionell teknik och utrustning, fysisk status, ja förändringarna är många! Den sammantagna effekten av dessa skillnader är förskjutningen mot det blockande spelet, fokus på att täcka nerifrån och upp och utvecklingen av ställningar och förflyttningar nere på isen.

Jag har fått för mig att sammarbetet mellan målvaktstränare i olika klubbar är väldigt mycket bättre än mellan utespelartränare vad tror ni det beror på?

Stefan: Jag tror att det beror på att vi var en liten skara som höll på med målvakter. Det var kul att träffa en "kollega" och snacka detaljer med. Där har jag och Thomas haft en fördel som jobbat tillsammans sedan 1991, vi har alltid haft någon att prata med och det gör vi ofta. Jag tror att traditionen som jag nämnde först, lever kvar och hoppas att den kan göra det fortsättningsvis också!

Thomas: Från början tror jag det berodde på att vi var få mv-tränare som kände samhörighet och ett behov av att samarbeta. Sen har rollen som individuell tränare inneburit andra arbetssätt än övriga tränare, vilket har förstärkt känslan av vi har mycket att vinna på att byta idéer och erfarenheter.

Tycker ni att målvaktstränare är mer moderna tränare och har lättare att ta till sig nyheter och hjälp än utespelartränare?

Stefan: Det kan man inte generalisera, men jag tror att många målvaktstränare är nyfikna och söker information, tittar på målvakter, snackar med andra målvaktstränare en hel del. Det finns det säkert på utespelarsidan också.

Thomas: Jag kan se en viss antydan till generalisering i din fråga :)

Många målvaktstränare har ett modernt tänk tack vare förmånen och lyxen att få jobba med få individer, relativt gott om tid att fokusera på varje enskild målvakt och kunna grotta in i detaljer. Alla de saker som är viktiga för att nå individuell utveckling.

Vill i det här sammanhanget även betona vikten av att se helheten och att allt nytt inte med automatik är rätt eller bra. Särskilt inte om det nya får för stort fokus och helt ersätter det gamla.

Vilka egenskaper tycker ni är dom viktigaste att besitta för att kunna bli en så bra målvakt man kan?

Stefan: Bra fysik är grunden till att kunna träna med kvalité, att vara noga med detaljerna. För bra fysik krävs en brakost, att äta mycket och vid rätt tider och går man in för målvaktsjobbet så mycket är vilan viktig. Sen envishet att träna, nöta detaljer, inte ge sig men ändå behålla glöden och det roliga i det man gör. Det som till sist avgör hur bra man kan bli är den psykologiska talangen. Att tänka rätt, kunna bemästra anspänningen och sätta fokus på rätt saker i stunden. Där har du receptet :)

Thomas: I takt med den utveckling som skett av mv-spelet och inriktningen mot mer strategi och tydligare spelidé har en förskjutning skett från teknik och fysik mot spelförståelse och mentala egenskaper.

Motorisk utveckling och tekniska färdigheter är grunden i målvaktsspelet, men det är också förutsättningar som de flesta kan utveckla nästan hur mycket som helst med träning om man har det driv som krävs. Förståelse för spelet som helhet och förmågan att lösa situationer genom att välja rätt förflyttning, ställning eller räddning har blivit allt viktigare. Förmågan att läsa spelet, situationen, spelaren och ända ner till skottet är i mina ögon viktigaste egenskaperna parat med andra saker som också sitter innanför pannbenet såsom mental styrka, koncentrationsförmåga och inte minst motivation i form av glädje och ett genuint inre driv att just bli så bra man kan som målvakt. Det förutsätter även självinsikt om starka och svaga sidor och drivet att ytterligare förstärka det som är bra och bygga spelet på dessa egenskaper samtidigt som man jobbar lika hårt för att förbättra de delar som man brister i.

Vad tycker ni om dom tre nya reglerna inför denna säsong? Bakåtflyttad mållinje? Tillåtet "sparka" puck i mål? Tillåtet med spelare i målgård?

Stefan: När man ändrar regler bör syftet antingen vara att göra spelet roligare att se på eller att minska skaderiskerna. När man flyttar ner mållinjen kommer spelet snabbare in framför mål så det är positivt. Att ordet ”spark” användes var nog inte så smart. Man kan inte sparka pucken med skenan i isen. Många fick för sig att det skulle sparkas hejviltframför mål. Vilket inte var syftet. Sen tänkte man väl lite fel. Att få bort långa videogranskningar var väl syftet, men det blir nog svårt att uppnå. Att tillåta spelare i målgården är det klart sämsta, här ökar man istället skaderisken och det är ett frågetecken över hur man tänkte där. Men som vanligt när man ändrar regler i hockey, ett j-la liv och en storm i ett vattenglas… Hade varit mer intressant att lyfta frågan om förlängda mållinjen och vad det kan ge spelet för fördelar än att älta de negativa i de andra reglerna. En och annan målvaktsblogg hade svårt att släppa ämnet har jag hört…:)

Thomas: Det är inte och har aldrig varit tillåtet att sparka pucken i mål!!!

Jag tycker i grunden att det är klokt att ta bort alla former av bedömningar, men ser samtidigt risker med den nya tolkningen. Framförallt om framstörtande spelare åker in i målvakten med ett utsträckt ben med skridskon före.

När det gäller målgården har jag svårt att förstå varför man inför nya tillfällen till bedömningar. När störs målvakten och när störs han inte? Jag ser istället den mindre varianten som används bl.a. i NHL som den bästa lösningen. Om den kunde kombineras med en nolltolerans när det gäller spelare i målgården skulle vi kanske kunna minimera eller slippa bedömningar helt och även undvika / få bort en del situationer där målvakter utsätts för skaderisker.

Här har vi två målvaktsorakel och två av mina egna idoler nu när jag ju släppt målvaktskarriären och alla sorters hopp om någon slags comeback. Två herrar jag kan prata målvaktsspel med hur mycket som helst och alltid läramig nya saker. Synd dom är så upptagna bara!

Dom var också snabba påpeka min genarelisering på en fråga här ovan, så det gäller vara på hugget i diskussionerna med dessa målvaktorakel! :)

Jag känner mig priviligerad som har fått och får jobba med dom, och som sagt det finns hur mycket som helst att lära. Speciellt då två killar som jobbat med målvakter 30 år fortfarande brinner för det och är så öppna för att lära sig nytt själva.

Som sagt riktigt kul att få till denna intervju!

Hoppas ni får ut lika mycket av den som mig.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar