fredag 12 juli 2013

Sommarintervjuer med målvaktstränare, HV71:s William Rahm

Idag har turen kommit till en målvaktstränare som bjuder sina målvakter på muffins dagen efter en nolla. HV71:s William Rahm.

Hur lägger du upp fysträningen för dina målvakter? Hur involverad är du i deras fysprogram?

Tillsammans med vårt fysteam i HV71 sätter vi ramarna för våra målvakters fysupplägg. Eftersom vi vill att målvakterna skall vara bästa möjliga atleter så deltar de i den del av fysträningen som är gemensam för hela gruppen. Utöver detta kör jag idrottsspecifik målvaktsfys med våra målvakter två pass/vecka

Kör ni någon speciell målvaktsfys där bara målvakterna är med?

Som sagt så kör vi två pass med idrottsspecifik målvaktsfys i veckan och här är det bara målvakter som deltar. Fokus ligger här på bålstabilitet, rörlighet, ögonträning och koordination/reaktion.

Hur delaktig är du i scoutningen av eventuella nya målvakter till ditt lag?

Scouting och rekrytering av målvakter till vårt Hockeygymnasium ansvarar jag tillsammans med juniorernas målvaktstränare för. Detta sker dock givetvis i samråd med övriga ledare. Huvudansvarig för scouting och rekrytering till A-laget är våran sportchef Fredrik Stillman men jag bidrar med min kunskap och åsikter om målvakter och målvaktsspel. Vi har en öppen och bra dialog anser jag.

Tror du generellt en nordamerikansk målvakt har svårare anpassa sitt spel vid en flytt till Sverige än en Svensk målvakt vid flytt till Nordamerika?

Svår och bra fråga. Jag tror att det är svårt att generalisera i frågan för det finns lite olika utmaningar för de olika målvakterna att möta och beror helt på vilka styrkor målvakten har. Lite kort tror jag att en nordamerikansk målvakt har en större vana att få mycket skott emot sig från alla möjliga vinklar och därför kanske lite mer bara "gå ut och spela" varje match utan att fundera. Alltså kan de uppleva att de får mer "lättlästa" skott och situationer emot sig. En utmaning för en sådan målvakt kan vara att de har en viss ovana med de större avstånden de har att förflytta sig på vår större isyta vid överspel osv.

En Svensk målvakt har ofta en väldigt god struktur och spelidé att luta sig mot och är därför ofta väldigt trygg i sitt spel när de åker över till Nordamerika för att spela. Om man bortser från den största utmaningen i att möta världens bästa spelare och målskyttar tror jag det kan vara ovanan att möta nya mer oberäkneliga situationer där saker händer "som det inte borde" för dessa målvakter vilket innebär att de måste släppa strukturen lite och bara fokusera på att tävla och ta pucken. Jag tror helt enkelt att Nordamerikaner behöver få lite Svenska influenser när de spelar här och vice versa för Svenskarna i nordamerika för att anpassa sitt spel.

När ditt lag värvar en ny målvakt hur påbörjas ditt samarbete med den nya målvakten? Kör ni bara på? Har ni möten och diskuterar hans spel och lagets försvar?

Jag brukar börja med att försöka lära känna personen innan man börjar gå in på spel och taktik. Jag tror det viktigaste är att bygga ett förtroende hos individen så att man tillsammans kan hitta lösningar som gör målvakten bättre. Under försäsongen börjar vi med mer generell målvaktsträning för att lära känna varandra och målvakterna får komma med sina åsikter vad de behöver för att känna sig förberedda inför säsongen. Vi har flera möten där vi går igenom försvarsspelet i laget.

Har du något speciellt sätt du försöker få igång dina målvakter och hjälpa dom snabbt hitta teknik och känsla då ni går på is efter sommaren?

Vi kör igång ett par dagar innan laget går på is för att i lugn och ro kunna fokusera på detaljer och teknik. Då går vi igenom flera moment med mycket fokus på skridskoåkning, blick på puck och positioner.

Lägger du tyngdpunkt på något speciellt första ispassen?

Se ovan

Hur är din syn på att träna is hela sommaren? Tror du det är bra. Eller behövs det ett break för att ladda mentalt och kroppsligt?

Jag tror absolut att det är viktigt att få ett "break" mentalt och fysiskt ifrån isträningen. Off-ice perioden är ju också ett ypperligt tillfälle att förbättra sig fysiskt vilket man inte riktigt hinner under säsong. Med detta sagt så betyder det inte att man behöver vara ifrån isen helt under sommaren. Att vara på is för att träna detaljer och fokusera på teknikträning med hög kvalité anser jag vara perfekt på sommaren.

Kan du nämna några saker generellt du tycker unga målvakter (juniorer) ska jobba mer med. Som kanske är lite eftersatt eller saknas då dom ska upp och spela seniorhockey?

Återigen en oerhört individuell fråga MEN att disciplinerat hela tiden söka pucken med blicken och hålla den kvar där tycker jag är viktigt att tänka på. Ofta blir tekniken ett självändamål för yngre målvakter där det kan vara viktigare att utföra sin parad perfekt än att faktiskt ta pucken som ju är det vi i slutändan håller på med.

Om du fick tipsa unga målvakter att kika lite extra på någon målvakt för att se och lära vem skulle du tipsa dom om då och varför?

Finns många fantastiska målvakter med sina unika starka sidor och jag tycker man skall titta på alla målvakter man kan och sedan prova saker de gör och se vad som passar en själv och sitt spel. Jag själv tycker att Carey Price är en härlig målvakt även om han hade en tung säsongsavslutning.

Vem är i dina ögon Sveriges bästa målvakt i modern tid?

Henrik Lundqvist

När ni ska värva en ny målvakt. Hur mycket kikar ni på hans stil och om den passar in i erat sätt att spela försvarspel. Eller går man bara på hur bra målvakten är, och lägger mindre vikt vid hur han spelar?

Vid scoutingen är spelstilen något man kartlägger och funderar kring hur det passar i laget men i slutändan handlar det om att målvakten ska vara så bra som möjligt och passa in i gruppen. Proffessionella spelare har en så hög kompetens att de kan anpassa sig till nya miljöer och nya spelsystem bara man ger dom rätt verktyg är min uppfattning.

En sak William nämer som jag också märkt hos en del unga målvakter, är att man är grymt bra tekniskt utför alla parader och förflyttningar perfekt. Men att man har lite svårt omsätta dom i praktiken och inte riktigt vet när man ska använda vilken räddning, parad eller förflyttning. William har ju en målvakt i HV vid namn Gustaf Wesslau som kanske inte är den absolut bäste tekniskt har en lite fladdrig och yvig stil. Även om han blivit mer tajt och samlad. Men som räddar väldigt många puckar och gör det väldigt bra.

Någonstans är ju det viktigaste att man stoppar pucken. Inte att man nästan tog den men det såg jävligt bra och proffsigt ut!

Tackar William som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar