torsdag 25 juli 2013

Sommarintervjuer med målvaktstränare, Skellefteås Krister Holm

Idag är det Skellefteås Krister Holm som delar med sig av sin syn och tankar kring mina frågor om målvaktsträning.

Hur lägger du upp fysträningen för dina målvakter? Hur involverad är du i deras fysprogram?

Vår fystränare Stefan Thomson lägger upp huvuddelen av fysträningen för alla spelare. Han gör ett fantastiskt jobb och utformar programen utifrån individernas behov och styrkor. Som målvaktstränare samarbetar jag med Stefan och bidrar med målvaktsperspektiv. Träningen utgår dock mycket utifrån funktionell styrka dvs träning med kroppskontroll i fokus.

Kör ni någon speciell målvaktsfys där bara målvakterna är med?

Målvakterna kör oftast 2 separata pass per vecka under sommaren som har ett tydligare målvaktstänk. Vi spelar squash, jobbar med snabba fötter och ännu mer bålstyrka under dessa pass. På dessa pass medverkar även utespelare som är i behov av denna typ av träning.

Hur delaktig är du i scoutningen av eventuella nya målvakter till ditt lag?

Under de senaste säsongerna har vi bytt målvakter relativt sällan. Den senaste tiden har vi dock tagit in två nya målvakter. Ifjol tog vi in Marcus Svensson och till den kommande säsongen har vi signat Henrik Karlsson. Det är vår sportchef som ansvarar för värvningarna. Jag försöker bidra med min kunskap och mina kontakter i målvaktssverige för att kartlägga personen bakom masken. Det är oerhört viktigt för oss i Skellefteå, att de killar vi tar in brinner för att utvecklas och att det är lagspelare som bidrar med energi även i omklädningsrummet.

Tror du generellt en nordamerikansk målvakt har svårare anpassa sitt spel vid en flytt till Sverige än en Svensk målvakt vid flytt till Nordamerika?

Eventuellt kan det vara så. Tror dock att det är väldigt individuellt. Ingen målvakt gör ju räddningar med passet....Tror att både svenska och nordamerikanska målvakter går genom en anpassningsfas. Generellt spelar vi inte lika aggressivt målvaktspel i Sverige som man gör i nordamerika. Tycker dock att det svenska spelet med tajt positionspel funkar bra även där borta, vilket även Viktor Fast visade i vintras.

När ditt lag värvar en ny målvakt hur påbörjas ditt samarbete med den nya målvakten? Kör ni bara på? Har ni möten och diskuterar hans spel och lagets försvar?

Vi går igenom vårt försvarspel vid ett antal möten under vår försäsong. Under dessa möten är givetvis målvakterna med. Vi går även igenom hur vi vill att målvakten ska agera i olika situationer samt hur vi ska kunna hjälpa målvakterna så att de kan få både tid och kontroll när de ska stoppa pucken.

Har du något speciellt sätt du försöker få igång dina målvakter och hjälpa dom snabbt hitta teknik och känsla då ni går på is efter sommaren?

Vi tjuvstartar med några sena kvällspass innan övriga laget, där gnuggar grunder. Viktigt att få igång fötterna, så vi kör mycket förflyttningar. Vi kör även positioner där vi är noggranna i vinklarna och känsla i händer förstås.

Lägger du tyngdpunkt på något speciellt första ispassen?

Se ovan.

Hur är din syn på att träna is hela sommaren? Tror du det är bra. Eller behövs det ett break för att ladda mentalt och kroppsligt?

Jag tror att de flesta individer behöver ett break från is för att kunna fokusera rejält på att ta nästa steg med sin fysik. Sedan kan det nog vara en bra start att åka på några dagars målvaktsläger. Men suget och glädjen över att stoppa puckar är viktig så därför tror jag att det är bra att vila huvudet och ladda kroppen under sommarmånaderna.

Kan du nämna några saker generellt du tycker unga målvakter (juniorer) ska jobba mer med. Som kanske är lite eftersatt eller saknas då dom ska upp och spela seniorhockey?

Jag tycker att många behöver jobba på sin spelidé. Hur vill jag spela och varför? Fördelar kontra nackdelar att sätt att rädda på ett visst sätt. "Håll i kompassen" brukar jag säga till mina målvakter. Gör inte om ditt sätt att spela hela tiden utan fortsätt med tålamod. Att inte ta misstag och olyckliga ingripanden som personliga misslyckanden. Även målvakten ingår i laget och misstag är en del av spelet. Rent speltekniskt behöver många lära sig att värdera situationerna. Spela med tålamod och våga stå kvar på skridskorna. Droppa inte ner på knä för tidigt. Vrid på huvudet och samla in information.

Om du fick tipsa unga målvakter att kika lite extra på någon målvakt för att se och lära vem skulle du tipsa dom om då och varför?

Jag tycker att Viktor Fast visar att man genom tålamod och hårt jobb lyckas tillslut. Viktor spelar även med tålamod på isen, står kvar på skridskorna och skannar av isen för eventuella hot på ett bra sätt.

Vem är i dina ögon Sveriges bästa målvakt i modern tid?

Henrik Lundqvist

När ni ska värva en ny målvakt. Hur mycket kikar ni på hans stil och om den passar in i erat sätt att spela försvarspel. Eller går man bara på hur bra målvakten är, och lägger mindre vikt vid hur han spelar?

Som jag skrev tidigare är det en kombination av hur duktig man är som hockeymålvakt och hur man fungerar som person. Sedan är det så att duktiga spelare kan anpassa sig till olika situationer och miljöer om de får rätt stöd och hjälp.

Som vanligt när man intervjuar målvaktstränare får man intressanta, genomtänkta och bra svar!

Tackar Krister som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar