tisdag 2 augusti 2016

Ge inte för mycket feedback och lösningar.

Vi kör väl ett inlägg till idag. Lika bra smida medans järnet är varmt.

En sak jag haft och till viss del har problem med då jag är ute och tränar målvakter. Att hitta en bra nivå på feedbacken. Den positiva är ju inget problem. Alltså pepp, beröm och inlevelse. Där kan det ju inte bli för mycket. Eller jo, det kan det väl. Då framstår man kanske lite som en pajas, med för mycket tjo och tjim och pepping.

Men den feedback då jag vill ha till en förändring. Där gäller det att hitta en bra nivå. Det får inte li för mycket så målvakten "överfylls" med info och kanske inte förändrar något alls då det blev för mycket. Så jag försöker bryta ned det, precis som med övningarna. Börja enkelt i övningarna för att hitta dom "största" sakerna jag vill se och eventuellt förändra. Sen vrider jag upp svårighetsgraden så jag kan kika mer och mer på mindre och mindre detaljer. 

Alltså jag försöker ta hjälp av mina övningar för att stegvis förändra och öka svårighetsgraden. På så viss få målvakten att faktiskt få chans att också nöta på de förändringar vi kommer fram till behövs. Här är ju skyttarna väldigt viktiga, att jag kan ha en dialog med dom. Så att vi inte gör en förändring med benskydden i spelet längs isen och första skottet efteråt går ribba in...

En annan sak jag försöker tänka på är att inte ge målvakten för många lösningar i liknande situationer. Helt bara en lösning. Ju mindre en målvakt behöver tänka "vilken räddning" ska jag använda nu, ju bättre tror jag det blir. Ju mer en målvakt kan jobba med "ryggmärgen" och "bara göra" ju bättre. Gör du dina räddningar utan att tänka utan det blir på reflex tjänar du ju tid och tid är bra!

Sen kan det finnas situationer då ett lågt skott inte bör räddas med klubban utan med  benskyddet tex, beroende på vart en eventuell retur tar vägen. Men det får inte bli för mycket tycker jag. Målvakten får ju inte hamna i ett läge där den tänker "vilken räddning var det nu då? Var kommer returen hamna". Allt det jag skriver här ovan är ju också baserat på hur gammal är målvakten, hur bra, hur mogen i sitt spel. Tränar jag en 9åring så är det lite detaljer och mer nöta teknik. Är det Viktor Fasth är det ju massor med detaljer och hur han ska rädda i olika lägen. Så klart.

Men jag tror på att hitta ett grundspel och en spelidé där du försöker spela samma situationer på samma sätt varje gång.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar